$
foto

De Zeewind zeewind

Omschrijving

Al enkele jaren vormen we met de alle leerlingen en leerkrachten een hechte groep in de basale cluster. Heel regelmatig maken we deelgroepjes of vormen we één grote groep in functie van de activiteiten die we zo goed mogelijk willen organiseren op maat van onze leerlingen.
Vanaf het schooljaar ‘21-‘22 kiezen we er dan ook voor om niet meer te spreken van zeebries en zeewind. We zijn de basale cluster.
Uiteraard maken we wel 2 klasgroepen waar we telkens op terug vallen: basale cluster 1 en basale cluster 2. Basale cluster 1 (of kortweg BAS1) zit in het klaslokaal dat je eerst tegenkomt in de gang. Basale cluster 2 (of kortweg BAS2) bevindt zich in het lokaal op einde van gang.

Basale cluster 1 is een basale klas met leerlingen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking met soms een bijkomende motorische stoornis. De leerlingen hebben allen nood aan duidelijkheid en structuur. De klas heeft daarom een groepsruimte, maar ook verschillende individuele ruimtes waar leerlingen tussen de activiteiten door tot rust kunnen komen. Zo bieden we voor hen extra duidelijkheid. Enkele leerlingen in deze klas hebben nood aan houdingswissels en deze worden hen op vaste tijdstippen aangeboden.
De leerlingen kunnen genieten van een groepsmoment, maar worden hierbij ook geregeld individueel benaderd zodat ze hun aandacht kunnen richten op het aanbod. Zo wordt er in deze klas onthaal, godsdienst, MSST (Multi Sensory Story Telling) en wero als groepsmoment aangeboden.
Onze leerlingen zoeken veiligheid bij gekende personen en een rustige, stabiele en voorspelbare omgeving is dan ook heel belangrijk in deze klas.
Er wordt nauw samengewerkt met de leefgroepen en therapeuten van het DVC zodat er continuïteit in zorg is voor onze leerlingen.

Foto's van deze klas: zie foto's - Zeewind